← Bzenecká synagoga (Bisenzerschul) (Mikulov) Guttmannova synagoga (Mikulov) →
17142 Dolní (Nová) synagoga

Nová či Dolní synagoga pocházela nejspíše z poloviny 17. století. – Jednalo se o mírně obdélnou stavbu s vysokou valbovou střechou s hlavním vstupem zdůrazněným malým sloupkovým portikem se stříškou. Téměř čtvercový hlavní sál (9,6 x 10,7 m) byl zaklenut vysokou klášterní klenbou (10,8 m) a ze tří stran prosvětlen vždy dvěma vysokými okny. Bohatě profilovaný barokní svatostánek s dvojicí sloupů se zalamovanou římsou a vázami vrcholil oválným oknem uprostřed baldachýnu. Valeně klenutá předsíň s galerií pro ženy při západní straně se v patře otevírala do hlavního sálu dvěma segmentovými oblouky. Dvě vnější schodiště na galerii byla přistavěna k západní stěně budovy. – K bohoslužbám synagoga sloužila až do 2. světové války, poté byla využita jako skladiště. – V roce 1960 ji židovská obec darovala státu a v letech 1977 – 1978 byla neudržovaná budova pro špatný stavební stav zbořena. - Pozemek, na němž synagoga stála, patří firmě Tanzberg Mikulov, a.s. z Bavor. - Tato synagoga je dnes v místě, kde stála, připomenuta zakresleným půdorysem na volném prostranství.

Zdroj: Arno Pařík: Barokní synagogy v českých zemích