← kaple Panny Marie (Kozolupy) márnice židovského hřbitova (Kožlany) →

1780 (počátek 19. století)
pod severním okrajem vsi, na počátku údolní nivy

Synagoga byla postavena v roce 1780 (Jaroslav Kamper uvádí až počátek 19. století). - Jednalo se o obdélnou budovu s valbou (původně byla prý vyšší), s pilastry na stěnách a osmi polokruhovými okny. Uvnitř stavby byla valená klenba na pilastrech. Aron ha-kodeš byl zdoben architekturou s jónskými sloupy a nástavcem. Zařízení bylo údajně nové, ze staršího (konec 18. století), to byly jen dva železné svícny, opona s vysokým vyšíváním zobrazujícím dva lvy nesoucí korunu s napodobenými drahokamy a po stranách amfory s kyticemi. - Roku 1924 byla synagoga poškozena a částečně stržena rozvodněnou Mží a následně roku 1927 zbořena. – Fotografie ani jiné vyobrazení této stavby není známo. - Je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemky, na nichž synagoga stála (pozemkové parcely č. 472 a 473) jsou v soukromém vlastnictví (Ing. Ludmila Cuřínová z Plzně a Ing. Pavel Cuřín z Kozolup).

Zdroj: Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji