kaple sv. Anny (Koloredov) →

na pravém břehu Lužnice, blízko zámku

Povolení k výstavbě místní židovské synagogy bylo vydáno v roce 1695 majitelem panství Joachymem Brandsteinem. Stavba synagogy byla započata v roce 1695 a v říjnu 1697 se zde začaly konat pravidelné bohoslužby. Synagoga stála na pravém břehu Lužnice nedaleko zámku, na místě dnešního památníku obětem války, přibližně 1 metr pod úrovní dnešní silnice. Stavba měla 2 popisná čísla. Část synagogy byla patrová a část, která byla postavena na skále, byla přízemní. Přízemí sloužilo v té době jako hostinec, sklad a také jako obytný prostor. První patro sloužilo pro bohoslužby, byl zde také byt a sklad. Uvnitř synagogy byl umístěn ozdobný oltář, před ním stůl s vyšívaným ubrusem a celý oltář byl ohrazen železnou mřížkou. Židovští muži měli ve středu synagogy umístěny lavice a pro ženy byla určena vysoká galerie se zvláštním vchodem. Zdobená Tóra byla uložena ve svatostánku. Z roku 1933 se dochovalo svědectví, že v místní synagoze byly 4 svitky Tóry.- Synagoga byla zbořena v roce 1947 při stavbě nové silnice. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1266/31) patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, druhý (pozemková parcela č. 1590) patří firmě Povodí Vltavy, s.p. z Prahy.

Zdroj: Jiří Fiedler