fara (Jabloneček) →

10.4.1892 (základní kámen) - 28.9.1892 (vysvěcení)
po listopadu 1938
v ulici U muzea

Projekt stavby synagogy byl roku 1891 zadán jednomu z nejvýznamnějších architektů synagogálních staveb v Rakousko-Uhersku, v Bratislavě narozenému vídeňskému architektovi Wilhelmu Stiassnymu. Základní kámen byl slavnostně položen dne 10.4.1892 a stavba v tehdy módním maurském slohu se secesními prvky, do které se pohodlně vešlo přes 280 věřících (160 mužů a 126 sedadel v ženské sekci), byla slavnostně vysvěcena dne 28.9.1892. Na slavnost se v hojném počtu dostavili představitelé židovských náboženských obcí z Liberce, Turnova, Mladé Boleslavi a Prahy, zástupci státních úřadů, měšťanstva a spolků i okresního výboru, evangelické obce a škol, jakož i další četní hosté. Do budovy byl vložen symbolický závěrečný kámen a do schránky úmluvy vloženy svitky Tóry. Zároveň byl představen nový jablonecký rabín, Dr. Hermann Baneth, který měl i proslov. Celý projekt stavby templu vyšel na 60,000 zlatých. Rok po vysvěcení synagogy, v roce 1893, se k jablonecké židovské obci hlásilo přes 500 členů, roku 1910 už 826 osob a při posledním sčítání lidu, r. 1930, to bylo 893 osob. V první polovině 20. stol. existovaly v Jablonci židovské spolky Chevra Kadiša - pohřební bratrstvo, Židovský ženský spolek "Israelitischer Frauenverein" (založen 1885), židovský svaz mládeže "Blau-Weiss" (zal. 1926 - 45 členů) a sionistický spolek "Theodor Herzl" (zal. r. 1900 - 85 členů). Synagoga sloužila svému účelu až do osudného roku 1938, kdy byly celé Sudety anektovány nacistickým Německem. Budova byla v při tzv. "Křišťálové noci" dne 10.11.1938 odpoledne vypleněna davy a kolem 17. hodiny zapálena. Podařilo se z ní však zachránit svitek Tóry, který se dostal až do amerického Marylandu, kde je dnes vystaven. Budova synagogy byla později zbořena. Na místě vypálené synagogy byl dne 2.8.1993 instalován symbolický památník šoa (holokaustu) od jabloneckého sochaře Oldřicha Plívy. Při této příležitosti se uskutečnila slavnost, kterou připravil Spolek přátel města Jablonce nad Nisou spolu s městem a jabloneckými podnikateli. Na realizaci přispěli, díky iniciátorovi celé akce Franzu Kafkovi z Velké Británie, 10 000 dolary jablonečtí rodáci, kteří byli po 2. světové válce z města vyhnáni. Památník tvoří žulový trojhranný blok, který při pohledu shora tvoří šesticípou hvězdu, židovský symbol chrámu krále Davida. U paty památníku jsou položeny dvě desky s nápisy: "Zde stávala synagoga sloužící 300 židovským rodinám, které značně prospěly rozvoji jabloneckého průmyslu před druhou světovou válkou. V říjnu 1938 nacisté obsadili město, znesvětili a zničili synagogu. Většina židovského obyvatelstva byla zavražděna v nacistických koncentračních táborech. Bůh žehnej jejich památce." - Synagoga stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 44/1) patří Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, druhý (pozemková parcela č. 2936) patří městu Jablonec nad Nisou a třetí (pozemková parcela č. 2294/3) patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Zdroj: Jiří Fiedler; cs.wikipedia.org