kostel Povýšení sv. Kříže (původně Zvěstování Panně Marii) (Chýšky) →
17063 starý židovský hřbitov

Zaniklé (známka 600) ostatní

asi v 17. století
v JV části města, u silnice do Čichořic

Na východním okraji města, mezi silnicí do Čichořic a mlýnským náhonem se nalézal starý hřbitov založený asi v 17. století. Dříve stál v blízkosti mlýn a tekl tudy potok zvaný "Judensteich". Tento hřbitov s náhrobky ze 17. století (nejstarší náhrobek měl být z roku 1657) byl barbarsky zlikvidován těsně před rokem 1973 a jeho plocha byla rozorána na pole. Starý hřbitov si do současné doby zachoval svou výměru a nachází se na něm jeden poničený náhrobek o rozměrech 70 x 50 x 15 centimetrů. Na stéle je dosud čitelná dochovaná část textu. Náhrobek byl věnován památce pana Davida, syna Moše Efrima. Část náhrobku s datací úmrtí se nedochovala; podle tvaru a zpracování kamene by se mohlo jednat o stélu z přelomu 18. a 19. století. - Hřbitov je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Hřbitov se rozkládal na čtveřici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 168/5) je v soukromém vlastnictví (Jiří Hasler z Chyší), druhý (pozemková parcela č. 168/2) je také v soukromém vlastnictví (Marcela a Josef Velekovi z Podštěl), třetí (pozemková parcela č. 166/10) patří firmě Statek Chyše, s.r.o. z Chyší a čtvrtý (pozemková parcela č. 1399/2) patří Krajské správě a údržbě silnic Karlovarského kraje.

Zdroj: Jiří Fiedler + Jana Frank a kol.: Židovské hřbitovy a památky Karlovar