kaple (Chodovská Huť) →

v J části městyse, v židovské ulici

Nejstarší známá modlitebna existovala údajně již v roce 1645, ale v roce 1684 ji nahradila dřevěná synagoga. V roce 1756 vrchnost povolila zboření dřevěné synagogy a vybudování nové, zděné. Zděná synagoga byla postavena v barokním slohu v letech 1757 - 1759 za židovskými domy stojícími na východní straně židovské ulice. - Modlitební sál měl rozměr 12 x 10 m, výšku 11 m, byl sklenut vysokou klášterní klenbou, jehož jižní stěna byla ve výšce patra propojena čtyřmi obloukovými okny (průhledy s ženským oddělením). Později byla ještě do sálu přistavěna dřevěná galerie pro zvýšení počtu míst pro ženy. Stěny modlitebního sálu byly členěny bohatě zdobenými pilastry a klenba štukovým dekorem s rokokovými prvky. Průčelí synagogy bylo netradičně situováno k severu, rokokově empírový aron-ha-kodeš s mohutnými šroubovitými sloupy byl umístěn při její východní stěně. Řečniště (almemor) mělo krásně kované zábradlí a bylo umístěno uprostřed synagogy s okolním uspořádáním sedadel pro muže, což odpovídá konzervativnímu bohoslužebnému ritu. V přízemí synagogy byla umístěna ještě studovna (bet ha-midraš) a nad ní obytné místnosti. Od počátku byla synagoga pokryta taškami, takže přečkala i požáry sousedních domů. - Částečně byla přestavěna v roce 1852 a bez větších změn vydržela až do roku 1938. O průběhu tzv. „křišťálové noci“ se písemnosti nezmiňují, ale zřejmě byl zpustošen interiér synagogy a oba židovské hřbitovy. V průběhu 2. světové války byla synagoga využívána jako stáje. Po 2. světové válce byly prostory synagogy využívány jako zemědělské skladiště, ke šrotování i jako stáj. Roku 1962 byla synagoga zbořena společně s rabínským domem, který ji zakrýval ve směru od ulice. V roce 1980 pak byly zbořeny i okolní židovské domy. - Místo po synagoze je dodnes bez zástavby, pouze porostlé trávou. - Synagoga stála na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 1512/1 a 1512/2) patří městysu Chodová Planá, třetí (pozemková parcela č. 60/1) je v soukromém vlastnictví (Danuše Elfmarková z Prahy).

Zdroj: Jiří Fiedler, Renata Klodnerová: Synagogy v Plzeňském kraji