kostel sv. Vavřince (Hořetice) →

v ulici Pod zámkem, na okraji židovské čtvrti

Byla to obdélná kamenná stavba s hlavním sálem zaklenutým dvěma poli pruské klenby a s předsíní s ženskou galerií na západní straně. Vyšší okna s půlkruhovým zakončením. - V Hořepníku sídlila židovská obec od 17. století ve čtvrti mezi náměstím a mostem přes Trnavu. Synagoga a škola stávaly ve východní části židovského sídliště. První synagogu si obec postavila před rokem 1636, druhou v 18. století. O povolení ke stavbě třetí synagogy žádala obec v roce 1780 a roku 1800 byla nová synagoga hotova. - Bohoslužby skončily v roce 1928 (pro zchátralost budovy). Roku 1933 se zřítila část krovu, roku 1939 byla budova zbořena. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (stavební parcela č. 99) je v soukromém vlastnictví (Miroslav Dlouhý z Pacova), druhý (pozemková parcela č. 281/2) je také v soukromém vlastnictví (Jan Jelínek z Hořepníku).

Zdroj: Jiří Fiedler, Mgr. Milan Jančo