← márnice židovského hřbitova (Hoješín) kostel sv. Anny (Hojná Voda) →

Torzální (známka 0) ostatní

900 m severně od hoješínské návsi, na břehu Sečské přehradní nádrže

Zůstalo jen několik náhrobků. Z ohradní zdi zůstala cca polovina, ta je opravená. Plocha hřbitova je udržovaná. - Hřbitov, založený na počátku 19. století (snad roku 1810), k pohřbům užívaný do roku 1922. Celkem je zde asi 300 hrobů. Při napouštění přehradní nádrže byl asi v roce 1932 na východní straně terén hřbitova zvýšen nasypáním o 1,5 m (náhrobky vráceny na původní místa) a ohrazen proti vodě betonovou zídkou. Roku 1961 byl vydán příkaz k likvidaci hřbitova (1961 - 1962 zbořena západní ohradní zeď a márnice a odstraněna část náhrobků), roku 1962 byla likvidace zastavena. Roku 1980 byl vydán nový příkaz k likvidaci hřbitova: byla ponechána jen symbolická skupina náhrobků a plocha byla změněna na parčík. - Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci v Praze.

Zdroj: Jiří Fiedler