← synagoga (Hlučín) kaple (Hlupice) →

Torzální (známka 0) ostatní

v ulici Rovniny

Založen roku 1814, roku 1860 přibyla obřadní síň, roku 1942 byl zničen nacisty. Velká část cenných náhrobních kamenů byla využita pro zpevnění břehů a dna místního potoka, část byla zničena nenávratně. V roce 1946 v sousedství původního židovského hřbitova vznikl hřbitov Rudé armády, který zabral i severní cca polovinu židovského hřbitova. V roce 1946 byla také zbořena obřadní síň. - Na přelomu 20. a 21. století bylo na jižní části bývalého židovského hřbitova vytvořeno pietní místo vybudované ze stylizovaně situovaných zrekonstruovaných náhrobků, které byly zásluhou bývalých pamětníků nalezeny ve zregulovaném potoce, poté vyzvednuty a opraveny. - Hřbitov se rozkládal na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 786) patří Federaci židovských obcí v České republice, druhý (pozemková parcela č. 791) patří městu Hlučín, třetí (pozemková parcela č. 790/1) patří firmě Baloušek, s.r.o. z Hlučína.

Zdroj: Karel Müller, Mečislav Borák, Janusz Spyra - Židé ve Slezsku