patrně v 1. polovině 19. století
v jižní části vsi, v ulici vedoucí k Mladému Smolivci

Synagoga stávala na břehu malého rybníčku v jižní části obce, před dnešním domem č.p. 61. – Měla barokní štít, dvě půlkruhově zaklenutá okna na východní straně a kulaté okénko uprostřed, které bylo umístěno nad aronem-ha-kodeš. - Jediným zdrojem, který informuje o místní židovské komunitě, je zápis z obecní kroniky Dožic z roku 1946, ovšem bez jediného konkrétního časového určení. Zmíněný záznam uvádí, že v Dožicích žilo v 19. století mnoho Židů, kteří si zde postavili synagogu, a že se věnovali hlavně obchodu po okolních obcích. – O synagoze v obci Dožice je známo jen málo. Jisté je pouze to, že ve své zděné podobě zachycené na dobových fotografiích existovala až po roce 1837. Na prvních historických katastrálních mapách, tzv. císařských otiscích, na jejím místě stojí dřevěná stavba. Zda se však jedná o synagogu nebo modlitebnu zdejší židovské obce, není známo. - Bohoslužby v synagoze ustaly již před 1. světovou válkou. Opuštěná stavba byla židovskou obcí po roce 1945 prodána soukromé osobě a následně byla využívána k hospodářským účelům. Zchátralá budova pak byla zbořena v roce 1968. – Pozemky, na nichž synagoga stála (stavební parcely č. 19/2 a 19/3), jsou v soukromém vlastnictví (Helena Kecová z Dožic).

Zdroj: Jiří Fiedler