← kostel Čtrnácti sv. pomocníků (Dolní Nýrsko) kaple (Dolní Okolí) →

přestavba 1797
Z od náměstí, na břehu Úhlavy

O historii synagogy existují tři prameny: Josef Blau, pan Pulánek a Lenka Sýkorová. Všichni tři píší o synagoze velmi málo. - Lenka Sýkorová ve sborníku Židé v Čechách z roku 2006 píše: "Město utrpělo dva větší požáry v letech 1798 a 1861, které pokaždé do značné míry zničily i židovské ghetto. V prvém případě shořela i rok předtím dokončená synagoga, byla však obnovena a po druhém požáru znovu postavena v klasicistním slohu. Blok těchto domů existoval až do roku 1958, kdy byla synagoga a přilehlé domy zbořeny......" (Historie židovské komunity v Nýrsku a okolí - dosavadní průzkum,str.136). - Pan Pulánek píše:"Roku 1797 postavila židovská obec na místě domu č.V modlitebnu, která jako zchátralá budova stála ještě roku 1945 a byla zbořena někdy kolem roku 1958." (Židovské obyvatelstvo v Nýrsku do roku 1938, str.5). - Josef Blau uvádí:"Kdy byl vystavěn první chrám v Nýrsku, je neznámo. První zmínka o něm je v listině z roku 1724. Pravděpodobně však existoval dlouhou dobu už předtím.Tento první židovský nýrský chrám stál mezi domy X a XII a musela to být tedy ne příliš významná stavba. Nebyl už používán po výstavbě dnešního chrámu v roce 1797; vyhořel pak hned o rok později." (Dějiny Židovstva v Nýrsku, str.20) – Bohoslužbám sloužila do roku 1938, posledním rabínem byl Emil Klauber. Kolem roku 1958 byla zbořena. - Synagoga stála na dvojici pozemků; oba (stavební parcela č. 72 a pozemková parcela č. 1) jsou v soukromém vlastnictví (Jaroslava a Petr Dvořáčkovi z Nýrska).

Zdroj: Karel Velkoborský - Muzeum Královského Hvozdu v Nýrsku