← kaplička sv. Huberta (Budišov nad Budišovkou) kaplička (Budkov) →

Zaniklé (známka 600) ostatní

v Bezručově ulici

Židovský hřbitov byl zřízen na okraji města v roce 1896 z popudu místního podnikatele Nathana Schnábela. Hřbitov byl zlikvidován nacisty již v letech 1938 - 1939, na zničeném hřbitově byla tehdy postavena kůlna na nářadí. Poražené stély ze hřbitova byly dlouho vedeny v soupise místních nemovitých památek. Roku 1963 navrhoval významný místní vlastivědný pracovník Stanislav Koňařík, bývalý inspektor kultury ve zrušeném okrese Vítkov, aby byl na místě zničeného hřbitova zřízen park s lavičkami jako oddechové místo. Uprostřed takto upravené prostory měla být podle jeho návrhu zbudována ze zbylých pomníků mohyla s pamětní deskou připomínající povražděné budišovské Židy. Úsilí Stanislava Koňaříka trvalo deset let, ale žádný z příslušných orgánů státní správy v Ostravě, na které se tento pracovník obrátil, neměl zájem. Když Stání lesy začaly na konci 60. let 20. století na okraji židovského hřbitova se stavbou tzv. hájenky, byly všechny dochované zbytky pohřebních stél odvezeny z prostoru hřbitova do dvora kulturního domu. V roce 1973, při dostavbě malého sálu kulturního domu, naházeli pracovníci Okresního stavebního podniku v Opavě stély do základů přístavby kulturního domu, aby ušetřili za beton. - Hřbitov se rozkládal na trojici pozemků; všechny tři (pozemková parcela č. 368 a stavební parcely č. 485 a 952) jsou v soukromém vlastnictví (Ing. Marta a Ing. Ivo Lindnerovi z Budišova nad Budišovkou).

Zdroj: Jiří Fiedler