← obřadní síň nového židovského hřbitova (Brtnice) fara (Brtníky) →

na rohu ulic Legionářská a Za Hospodou

Židovské osídlení v Brtnici vzniklo po vypovězení Židů z Jihlavy v roce 1424. - V roce 1654 si obec postavila synagogu jako podélnou stavbu s hlavním sálem sklenutým neckovou klenbou se třemi páry nadokenních lunet, štukovým zrcadlem a malovanými pilastry na stěnách. V roce 1888 byl k západní straně synagogy přistavěn nový vstupní trakt s předsíní, schodištěm a ženskou galerií. Bohoslužby se v synagoze konaly do 2. světové války, po válce synagoga sloužila jako skladiště. V roce 1988 byla synagoga zbořena i se sousedními domy tvořícími snad původní ghetto kvůli novostavbě nákupního střediska. – Synagoga nebyla památkově chráněná. - Synagoga stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 1022/1 a 2063/14) patří městu Brtnice, na pozemku č. 1022/1 stojí stavba nákupního střediska, která patří firmě Jednota, spotřební družstvo z Jindřichova Hradce.

Zdroj: Jiří Fiedler