← kostel sv. Václava (Boseň) márnice židovského hřbitova (Bosyně) →
16994 židovská obřadní síň

Opravené (známka 100) zděné židovské obřadní síně

židovská obřadní síň
na židovském hřbitově, jihozápadně od městského jádra

Má novou střechu. Zavřená. - Obřadní budova (márnice tzv. ohel) pro předpohřební úpravu zemřelých, byla postavena roku 1763 na hřbitově založeném nejpozději v 16. století. Ještě v letech 2. světové války měla sedlovou střechu s komínem, krov se propadl v 60. letech 20. století. – Jedná se o menší, velmi jednoduchou, kamennou stavba obdélného půdorysu, se sedlovou střechou. Je zde možno spatřit dvě zazděné kamenné desky s hebrejskými rituálními texty (datované 1763 a 1861) a kamennou nádobu na omývání rukou. - Pozemek s židovskou obřadní síní patří Židovské obci Brno; ta zorganizovala v letech 2014 - 2015 opravu obřadní síně s využitím dotací Ministerstva kultury ČR, Jihomoravského kraje a Nadačního fondu obětem holocaustu.

Zdroj: Jiří Fiedler

Nejde o synagogu, ale o obřadní budovu na židovském hřbitově.