← kaple Smrti sv. Josefa (Stará Voda) kaple sv. Anny (Stará Voda) →

Z od vsi

kamenná, neomítaná

Zůstalo jen několik kusů betonu ze střechy kaple nedaleko silnice ze Staré Vody do Města Libavá (kaple stála u původní silnice, která v těchto místech probíhala jižněji oproti současné silnici). - Na místě, kde se zastavovala procesí směrující na pouti do Staré Vody ve směru od Města Libavé, byla na začátku července 1893 postavena socha sv. Anny s dívkou Marií, kterou pořídil zbožný občan Josef Stančík z Bílan u Kroměříže a vytesal kroměřížský kameník Antonín Beck. Dne 26.7.1893 byla socha za přítomnosti dvanácti kněží a více než 1.400 poutníků posvěcena. Socha se stala jedním ze symbolů Staré Vody, např. se opakovaně reprodukovala na pohlednicích a devočních obrázcích. Kvůli drsným klimatickým podmínkám byla socha brzy poškozena a v roce 1922 musela být nahrazena kopií, kterou vytvořil akademický sochař Jan Neumann z Kroměříže; původní socha pak byla přesunuta do ambitu kostela ve Staré Vodě. Na ochranu nové sochy nad ní byla v roce 1927 vystavěna kamenná kaple (jeskyně) s betonovou střechou opatřená kovovou bránou. Sochu a také bránu odvezl v roce 1964 do Kroměříže P. Jan Bartek, sochu sv. Anny nechal postavit na balustrádu u kostela, bránu nechal osadit v areálu farní zahrady. Někdy poté byla kaple zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.