← kaple svatého Antonína Paduánského (Svatý Kámen) kostel Panny Marie Sněžné (Svatý Kámen) →
16884 rezidence redemptoristů, dříve petrinů, u kostela Panny Marie Sněžné

Zaniklé (známka 600) zděné kláštery

klášter

Počátky poutního místa spadají někdy do doby kolem roku 1500, kdy se zde na velikém balvanu zjevila Panna Maria s Ježíškem. Kámen se poté rozdělil na dvě části. Roku 1655 dala abatyše krumlovských klarisek Anna Kristýna Pöperlová postavit nad kameny kapli a opodál kostelík, který byl později rozšiřován. Kolem poloviny 19. století se zde nakrátko usadili kněží redemptoristé, od roku 1895 se ujali duchovní správy kněží kongregace bratří Nejsvětější Svátosti (petrini), které roku 1924 opět vystřídali redemptoristé. Roku 1950 byl dům redemptoristů zrušen a pak již následovala zkáza, neboť klášter s kostelem se ocitly v hraničním pásmu. Budovy chátraly, mobiliář byl rozkraden nebo spálen a vnitřek byl užíván jako skladiště materiálu a přístřešek pro ovce, věž kostela sloužila jako strážní hláska. Roku 1975 byla zbořena tři ramena ambitů s tzv. klášteříčkem, přiléhajícím ke kostelu. - Zbořená rezidence i pozemek pod ní patří církvi.