kostel Narození Páně, sv. Maří Magdalény a Sedmi radostí Panny Marie (Most) →
16880 klášter minoritů

Zaniklé (známka 600) zděné kláštery

klášter
u kostela sv. Vavřince a sv. Františka Serafinského

Byl čtyřkřídlý, s obdélným dvorem a rajskou zahradou v jeho severozápadní části. Uliční křídlo bylo dvoupatrové, hladkou fasádu prolamovala okna v pravoúhlých rámech s klenáky. Pravoúhlý portál vedoucí do křížové chodby završovala rozeklaná římsa a nika s plastikou sv. Františka. Druhý portál vedl do klenutého průjezdu, kterým se vstupovalo do dvora. Ostatní křídla konventu byla jednopatrová. - Klášter byl zlikvidován v roce 1974, přestože byl od roku 1958 prohlášen kulturní památkou; památková ochrana kláštera byla dodatečně zrušena Ministerstvem kultury ČSR až dne 2.12.1981. Na místě kláštera a přilehlého kostela je dnes rekultivovaná plocha mezi dopravním koridorem Most – Litvínov a jezerem Most. - Pozemek, na němž klášter stál, patří firmě Palivový kombinát Ústí, s.p. z Hrbovic.

Zdroj: Ing. Eva Hladká, muzeum Most + Ing. arch. Karel Kuča