← grotta sv. Maří Magdalény (Království) kaple Bičování Krista (Království) →
16769 grotta sv. Petra

Polozřícené (známka 455) zděné kaple

jeskynní kaple
v areálu křížové cesty, V od kaple Žaláře Krista, J od kaple Bičování Krista.

Zdivo je zčásti zbořeno. - Jde o umělou jeskyni podkovovitého tvaru vyzděnou ze sloupcovitě odlučného čediče doplněného lomovým kamenem. Vstup byl v minulosti zabezpečen mříží. Grotta byla postavena na náklady paní Heleny Kindermannové. Po osazení stavby sochou klečícího sv. Petra se sepjatýma rukama byla jeskyně posvěcena dne 16.5.1901. - Před rokem 2003 se v jeskyni ještě socha nacházela (byla však už bez hlavy). V současnosti je grotta rozvalena a torzo sochy bylo roku 2003 přestěhováno z grotty do garáže ubytovny v Království č.p. 10. - Pozemek s grottou patří městu Šluknov; v roce 2023 půjde na opravu grotty a restaurování sochy sv. Petra 381.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Bc. Michal Bušek, MÚ Šluknov