← kaple sv. Martina (Novosedly) kaplička (Nový Berštejn) →
16714 kaple Božího hrobu

Z od vsi, ve Studeném dole

Bez dveří, uvnitř je vytesána socha. Je umístěn poměrně vysoko ve stráni. - Malý poutní areál se skalním Božím hrobem a poustevnou na rozcestí Studeného a Kopřivového dolu nedaleko Dubé vznikl za hraběte Sweerts-Šporka někdy v první polovině 18. století (po roce 1723). Poutníci sem putovali nedlouhým Studeným dolem, kde jsou dodnes zachovány skalní okna pro obrázky a malá výklenková skalní kaplička. Příchod byl také možný horem od dnešní silnice Dubá-Doksy vytesanou skalní cestou, přístupnou ve své zhruba polovině tesaným schodištěm, taktéž se skalní kapličkou. - Pozemek s kaplí Božího hrobu je v soukromém vlastnictví (Marie-Éve Jirat-Wasiutynski z Kanady a Andrew Michael Jirat-Wasiutynski z Velké Británie).

Zdroj: Dubáček, měsíčník města Dubá

• Vladimír Kraus napsal 30.11.2009 14:30

Informace převzaty z měsíčniku města Dubá (Dubáček)

• Vladimír Kraus napsal 20.02.2014 07:56

Poloha památky je zhruba vodorovně vpravo mírně dolů od čísla 9 na silnici v údolí

Trefil jsem se?

• Vladimír Kraus napsal 28.02.2014 07:48

Asi jsem to neuvedl správně, myslel jsem č. 9 výše po silnici, za polní cestou odbočující vlevo-dole jak se údolí stáčí mírně doprava se rokle větví a tam to je, kousek nad malým křížkem. Přidával jsem zde nějaké foto a není tu, dám ho tedy znova.

Teď je to lepší? Ona se totiž ta devítka na silnici přemísťuje podle toho, v jakém měřítku se ta mapa zobrazí :-))