fara (Radonice) →
16663 kaplička sv. Josefa

u silnice, v S části městyse

vysoká, neobvyklá

Má novou střechu. – Spodní polovinu stavby tvoří výklenková kaple. Je ztvárněna v podobě vysokého hranolu na rozšířeném soklu, odděleném jednoduchou oblounovou římsou. Celou hmotou prostupuje vysoký, hluboký výklenek se segmentovým zaklenutím. Výzdobu výklenku tvořila socha sv. Josefa Pěstouna. Završení kaplové části zajišťuje jednoduchá odstíněná římsa, na niž dosedá mírně zúžený vysoký hranolový dřík. V jeho vrcholu je další římsou oddělena vrcholová kaplice, otevřená na průčelní stěně drobnou nikou s obrazem malovaným na dřevě. Vrcholová kaplice je ukončena obloučkovým vlysem. Použití tohoto motivu datuje stavbu do 19. století. Před rok 1837 ji pak posouvá zákres v mapě stabilního katastru.

Zdroj: Pavel Hájek: Zděná boží muka v jižních Čechách