při Ostravské ulici

Má novou střechu a nové ozdobné mřížové dveře. Zařízená. Odstraněny jsou okolní křoviny. - Kaple stojí v soukromé zahradě. - Nazývána kaple Pod skalkou. - Severně od dnešní státní silnice z Brna do Olomouce vedla původní cesta na Olomouc, která se v těchto místech táhla do mírného svahu, asi v polovině stál kříž, který byl v roce 1726 nahrazen barokní kaplí půlkruhového půdorysu. Císařská silnice na Olomouc byla později vystavěna jižněji (dnešní ulice Hviezdoslavova). - Ke vzniku kaple se váže legenda: podle ní tudy na počátku 18. století projížděl se svým vozem vznešený pán, který nemínil čekat v táhlém stoupání na příležitost k předjetí pomalejšího povozu, a nařídil kočímu tryskem předjet povoz i za cenu poškození poblíž stojícího kříže. A co Bůh nechtěl, vozka při předjíždění samozřejmě kříž strhl, načež se na obloze zjevil černý mrak, ze kterého vzápětí vyšlehl blesk a jako ohnivý bič se zaryl do spřežení. Koně se vzepjali, vůz se zakymácel a již převrácený pohřbil v troskách svého pána, který tak draze doplatil na svoji zpupnost, rouhání a zejména na boží smysl pro ironii. Vesničané později na místě postavili kapli a do ní umístili obraz, znázorňující strašidelnou předjížděcí scénu. Kaple byla původně otevřená, mříž byla dodána až při rekonstrukci v roce 1934, během které byl také obnoven obraz zachycující tragickou událost. V současnosti jsou ve výklenku umístěny obrazy dva, oba znázorňují obecné náboženské motivy, originální vyobrazení tragédie se nedochovalo. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (MUDr. Boris Mrázek z Brna); majitel v roce 2017 zorganizoval opravu kaple.