Z od Zborova, u skupiny domů Svatá Voršila

Má novou střechu. Kaplička narovnána (před opravou byla nakloněná). – Někdy kolem roku 1685 byl v této lokalitě objeven minerální pramen. Voda vytékala v místech mezi Zborovem a Hůrkou a lidé se po jejím požití na přímluvu sv. Voršily uzdravovali z neduhů. Záhy zde postavili Boží muka. Majitel panství Jiřík Ladislav Kořenský z Terešova si vyžadoval od návštěvníků svědectví o uzdravení; přál si totiž, aby se k sv. Voršile konala procesí. Avšak duchovenstvo se k případu stavělo záporně. Ledenický farář V. Velovec s dalšími kněžími odstranili obrazy svatých, votivní tabulky a berle, zavěšené na stromech kolem pramene. Majitelé panství naopak velmi usilovali o to, aby tu vznikla tradice poutního a lázeňského místa. Karel Rudolf Kořenský (zemřel 1704) odkázal v závěti 300 zlatých na stavbu kaple sv. Voršily. Určil také, aby kaple stála na místě Božích muk u pramene. Roku 1709 koupil statek Zborov a Ohrazení kníže Adam František ze Schwarzenbergu a roku 1713 zde podle závěti předchozího majitele skutečně nechal postavit kapli. Jak tato svatyně vypadala, se zatím nepodařilo zjistit. Byly při ní i malé lázničky. To ovšem nestačily konkurovat blízkým lázním v Libníči, které v té době Schwarzenbergové jako majitelé podporovali. Nicméně ke kapli sv. Voršily přicházelo stále více věřících, a proto měla být dokonce rozšířena na kostel. Avšak v době josefinských reforem ze záměru sešlo, výnos ze sbírky byl roku 1787 převeden do náboženského fondu. Stávající kaple nakonec zchátrala a nakonec zcela zanikla stejně jako lázně. – Dnes se v místech nacházejí malá zděná Boží muka s papírovým obrázkem Panny Marie ve výklenku.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa Českobudějovicka a Novohradska