← kaple sv. Jana Nepomuckého (?) (Žlutice) kaple sv. Šebestiána nazývaná "Morová" (Žlutice) →
16060 kaple sv. Kříže

v bývalém předměstí Hladov

vysoká

Má novou střechu. Zadní stěna potřebuje trochu natřít. Zavřená, zařízená. - Vysoká, pozdně barokní, hranolová kaple na obdélném podélném půdorysu s rovným závěrem krytá sedlovou střechou z pálených tašek. Vstupní průčelí s vysokou, polokruhově zakončenou branou bez dveří pouze s železnou mříží, je završeno trojúhelníkovým štítem, odděleným profilovanou římsou, která obíhá kapli pod střechou. Vnější stěny jsou hladké, bez členění. Vnitřní prostor je sklenut valenou klenbou. V závěrové stěně je umístěn vysoký, obdélný, polokruhově zakončený výklenek, ve kterém je umístěn vysoký dřevěný kříž s plastickým korpusem Ukřižovaného Ježíše Krista. Na boční vnitřních stěnách kaple jsou umístěny dvě mramorové desky zřízené ke vzpomínce na pochované předky na zrušených hřbitovech ve Žluticích z roku 2000. - Kaple byla postavena Peterem Ignazem Riedlem z čp. 202 (starý špitál) v roce 1732 při cestě na bývalý městský hřbitov s kostelem Nejsvětější Trojice, dnešní Poděbradově ulici, na tehdejším předměstí Hladov za hradbami města Žlutice (Luditz). Kaple bývala nazývána rovněž jako Noskova či Dollakova kaple (Nossek- či Dollak-Kapelle). Kolem kaple se ubíraly smuteční průvody na hřbitov. Naposled byla kaple udržována Hildou Eichler, rozenou Dollak. - Městský hřbitov byl zrušen roku 1954. - Na počátku 21. století prošla kaple rekonstrukcí. - Pozemek s kaplí patří městu Žlutice.