16045 Tuchtova kaple (Tuchta - Kapelle)

v S části vsi u příjezdové komunikace do vsi

Má novou střechu. Zadní stěna potřebuje trochu opravit nátěr. Má jen ozdobné mřížové dveře, zařízená. - Obdélná kaple bez oken s rovným závěrem krytá jednoduchou sedlovou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem, uzavřeným ozdobnou mříží, s pilastry po stranách, je završeno vpadlým profilovaným trojúhelníkovým štítem doplněným původně nikou, ve které byla umístěna dřevěná soška Panny Marie (Madona) z 19. století. Vnější stěny kaple jsou hladké, bez členění. Uvnitř je kaple zaklenuta valenou klenbou s výsečemi. Vnitřní zařízení tvořila původně dřevěná socha Krista Trpitele z 2. poloviny 19. století umístěná na vyzděném oltářním pultu při závěrové stěně. Později byla nahrazena malovaným sousoším Piety, které však bylo během 2. poloviny 20. století ukradeno a dnes se na oltáři nachází pouze jeho zarámovaná fotografie. - Kaple, patřící dříve k usedlosti čp. 5, zvané Tuchta, Antona Kliebera, stojí na rozcestí cest při silnici do Žlutic na severním okraji obce. V roce 1991 byla zchátralá kaple díky sbírce původních německých usedlíků nově opravena. Rekonstrukci provedli zdejší rodáci Willibald Zörkler a Rolf Thoma z Grävenweissbachu v Německu s pomocí obyvatel Žlutic v čele s tehdejším starostou Herbertem Gutem. V roce 2012 byla do kaple umístěna nová mříž. Poslední celková rekonstrukce byla provedena v roce 2017.