16044 kaple sv. Andělů strážných

středně velká, se sanktusníkem

Celá má novou měděnou střechu. Má opravené dveře. Interiér je opraven, zařízená. Kolem kaple je nově uděláno odvodnění. - Obdélná kaple se zkosenými nárožími a náznakem apsidy krytá valbovou plechovou střechou se šestibokou sloupkovou zvoničkou završenou cibulovou bání. Nad obdélným vchodem vstupního průčelí se vypíná barokně zprohýbaný štít s malou nikou v ose, oddělený výraznou profilovanou římsou. Vnější stěny kaple jsou členěny lizénami na zaoblených rozích a po jednom segmentem zakončeném okně na bočních stranách. Uvnitř je kaple sklenuta valenou klenbou s lunetami. V závěrové stěně se nachází výklenek. - Byla částečně zrenovována před rokem 1983, kdy došlo k demolici okolní vesnické zástavby. Tehdy místní občan zachránil zvon před zcizením. Tento byl pak vrácen na původní místo při celkové rekonstrukci kaple v roce 1991. – Vnitřní zařízení tvořily původně kolorované rytiny „Kristus a sv. Veronika“ z 19. století od malíře Hoffmanna, po roce 1946 zničené. - Poslední celková rekonstrukce byla provedena v letech 2020 – 2021. Sochy andělů, pořízené z veřejné sbírky, pocházejí z dílny paní Jitky Stoklasové. – Dne 2.10.2020 byla kaple zasvěcena sv. Andělům strážným a požehnána plzeňským biskupem Mons. Tomášem Holubem. Ten také nedaleko kaple zasadil „Lípu setkání“. - V roce 1964 byla kaple zapsána na státní seznam kulturních památek. - Pozemek s kaplí patří městu Žlutice.