← kaple Nejsvětější Trojice (Habří) zvonice (Habřina) →
15953 kostel sv. Václava

poprvé připomínán 1295
V od vsi, na hřbitově

Má novou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. - O vzniku kostela na vršku Chloumek se traduje pověst, v níž je jeho založení spojeno se vpádem vojsk polského knížete Boleslava III. do Čech v roce 1110. – Tehdy nedaleko vršku u vsi Račice u říčky Trotiny, byla 8. října svedena bitva, během které byl zraněn neznámý český zeman. Byl pronásledován nepřátelskými vojáky až na úbočí Chloumku. V těchto místech už začínal hraniční hvozd a prchající šlechtic se zde schoval do prázdné jezevčí nory. To mu zachránilo život. Jako výraz díků zde nechal postavit dřevěnou kapli zasvěcenou sv. Václavu. – Tolik pověst o událostech, od nichž v roce 2010 uplynulo právě 900 let. Nakolik je toto vyprávění pravdivé, se už asi nedozvíme. Jisté však je, že na místě dnešního kostela stávala opravdu původně kaple, poprvé písemně připomínaná roku 1295. Další zmínky jsou z roku 1357, kdy se stala farním kostelem, a z roku 1411, kdy zde vladyka Petr z Habřiny nechal zřídit kaplanství. – Původně gotický kostelík, později přestavěný v renesančním slohu, je jednolodní, s předsíní na jižní straně a sakristií na severní straně. Kněžiště je polygonálně uzavřeno se dvěma segmentovými okny. Od hlavní lodě, sklenuté valenou klenbou s výsečemi, je kněžiště odděleno triumfálním obloukem. Na kamennou trojramennou kruchtu, spočívající na archivoltách a toskánských sloupech a polosloupech, vede kamenné schodiště. – Původní zařízení bylo dřevěné v barokním slohu, hnědě natřené, částečně zlacené. Hlavní oltář symetrické sloupové architektury je však v současné době téměř bez výzdoby, neboť kostel byl po roce 1990 několikrát vyloupen. Památky, které se z vnitřního inventáře dochovaly, tj. sochy a obrazy, musí být z bezpečnostních důvodů uloženy v depozitáři. Do kostela na Chloumku se vracejí pouze, když je zde sloužena mše svatá. – Uvnitř kostela se nachází sedmiboká kazatelna se sloupky, na plochách mezi nimi jsou obrazy světců. Barokní lavice mají na postranicích vyřezávaný páskový ornament. Varhany na kruchtě byly naposledy rozebrány a vyčištěny v roce 1938. Vedle oltáře je ve zdi osazen velký náhrobník s reliéfem Bedřicha Rodovského z Hustířan, datovaný rokem 1591, opravený roku 1938. Ve vnějším kamenném soklu jsou osazeny ještě starší náhrobní kameny, většinou také příslušníky rodu Rodovských, zhotovené z pískovce, dnes již značně poškozené. - Okolo kostela se rozkládá hřbitov, ohrazený masivní kamennou zdí. – Do dnešní podoby byl kostel přestavěn pravděpodobně ve 2. polovině 16. století, nebo na počátku 17. století. Poslední zásadní úpravu připomíná rok 1702, zvěčněný na klenáku hlavního vchodu v západní stěně kostela. Roku 1870 byla původní dřevěná zvonice nahrazena stávající zděnou, stolice pro zvony byla zhotovena o 14 let později. Omítka hřbitovní zdi a odsazení železné brány bylo provedeno v roce 1887. Byt pro hrobníka v přístavku, navazujícím na zvonici, byl postaven v roce 1890. – Další opravy byly realizovány okolo roku 1905, kdy byla snesena střecha, a byl opraven zpuchřelý krov. Současně byla vyhloubena 33 m hluboká studna, do hřbitovní zdi byla osazena železná brána a v kostele opraveny varhany. Celkem tyto opravy stály 11.699,- korun. - Počátkem 20. století se ve zdech kostela začaly objevovat trhliny. Jejich zvětšování mělo zabránit sepnutí kleneb stropu táhly a přístavba opěrných pilířů. V roce 1917 bylo nutno opět provést opravu střechy a hromosvodu, do sakristie byla umístěna skříň na paramenta. Dveře do zvonice byly nově osazeny roku 1962, a poněvadž se opěrné kamenné pilíře odkláněly od zdí kostela, byl jeden dokonce snesen a následně nově vyzděn. Velká oprava fasády se uskutečnila v roce 1974, kdy bylo také na průčelí kostela provedeno sgrafito s hlavou sv. Václava a nad ním umístěna soška Panny Marie Pomocnice. – Závažné trhliny se znovu objevily kolem roku 1991. Současně se od kostela začala odklánět sakristie. Stav postupu destrukce byl sledován pomocí sádrových terčů. Tyto pravidelně v řádu měsíců praskaly, proto bylo přistoupeno ke geologickému průzkumu podloží kolem základů. Na jeho podkladě bylo v roce 1998 posíleno prostorové ztužení horní stavby pomocí předpínaných lan a kombinaci s tlakovou injektáží pod základy sakristie. Trhliny byly vyčištěny a tlakově spárovány vápenocementovou směsí. Odvedení dešťových vod ze svodů a částečnou drenáž na jižní straně provedli členové Společnosti ochránců památek v roce 2004. – V této době byl kostel staticky dobře zajištěn, v žalostném stavu však byla střecha. A to jak na kostele, tak na zvonici. Členové Společnosti od roku 2006 vyvolali několik jednání s památkovou péčí a zpracovali úspěšně žádosti o granty v letech 2007 až 2009, které podali jak na Ministerstvo kultury ČR, tak na Královéhradecký kraj. Pomocí takto získaných finančních prostředků byly střechy opraveny, vyměnily se poškozené části krovu a střešních latí, zesílily se vazné trámy pomocí příložek, položila se nová krytina z tašek bobrovek, bylo doplněno oplechování a opatřeno novým nátěrem, byl opraven hromosvod. Všechny dřevěné konstrukce krovu kostela i zvonice byly ošetřeny fungicidním přípravkem. Statické zajištění a opravy střech stály více než 1,3 miliónu korun. - Pozemek s kostelem patří církvi.