← zvonice u kostela Narození Panny Marie (Nové Strašecí) kaple (Nové Těchanovice) →

asi ve 2. polovině 19. století
na návsi, přes silnici proti transformátoru, u domu čp. 60

středně velká

Má nový krov a střechu (původní krov byl pro havarijní stav demontován v roce 2008). Má nová okna a opravené dveře. Z okolí kaple byly odstraněny náletové dřeviny. - Kaple byla jednou ze čtyř zastávek, u nichž se zastavovalo procesí na svátek Božího těla. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Miloslav Vlček z Nových Těchanovic); opravu kaple provedlo v letech 2010 - 2011 občanské sdružení Za Opavu s využitím dotace od Nadace VIA.

Zdroj: Kateřina Skalíková

• Kateřina Skalíková napsal 15.10.2008 08:31

Historická fotografie byla převzata z archívu Národního památkového ústavu v ostravě.

Informace doplněna, děkuji.

• Kateřina Skalíková napsal 24.05.2010 11:01

O.s. Za Opavu zahájilo dne 23.5. 2010 obnovu kaple. Byl vyklizen její interiér, odstraněny nálety, odkopána zemina po obvodu kaple do hl. cca 20 cm. Dále byl obnoven větrací kanálek v závěru stavby, očištěny parapety a vnitřní dřevěné zařízení. Bylo postaveno lešení.