← márnice (Kovanec) kaple (Kovářov) →
15879 kostel sv. Václava

ve V části vsi

Střecha lodi má malé díry. Střecha věže je mimo nejvyšší část jen provizorně kryta lepenkou. Omítka je zčásti poškozená. - Gotický cihlový kostel se v Kovanici připomíná již v roce 1380. V roce 1601 byl opraven nymburským primasem Janem Huňatým. V letech 1763 - 1772 byl přestavěn barokně, v roce 1766 byla kostelu přistavěna věž. Další rozsáhlé úpravy probíhaly v roce 1897, kdy byla loď prodloužena a byla opravena i hranolová věž na jižní straně kostela. - Kostel je jednolodní, s pravoúhle zakončeným presbytářem a s hranolovou věží na jižní straně. Okna jsou půlkruhová a na severní straně s dvěma opěráky. Presbytář je zaklenut křížovou klenbou s hřebínky ze 16. století, gotický lomený oblouk je ze 14. století. Zařízení je pseudorománské z konce 19. století. Kazatelna je barokní z 18. století. V lodi kostela je obraz sv. Václava od Václava Prikopa Kramolína z roku 1770. V lodi jsou náhrobníky členů rodů Chvalovských z let 1522 - 1582. - Při orkánu Kyrill v lednu 2007 byla stažena horní část věže; obnovena byla v roce 2008. - Pozemek s kostelem patří církvi.