← kostel (Žatec) kostel sv. Jana Křtitele (Žatec) →
15868 kostel sv. Antonína

hřbitovní kostel
ve V části města, v Pražské ulici, u městského hřbitova

Střecha lodi je chatrná. Omítka je silně poškozená. - V 60. letech 19. století se začíná na fungujících hřbitovech ve městě projevovat nedostatek místa. A protože počet obyvatel města výrazně rostl, rozhodla se městská rada roku 1866 vybudovat na jihovýchodním konci Horního předměstí mezi silnicí do Loun a cestou do Veletic hřbitov nový. Situaci tak vyřešila v pravý čas, neboť přeplněný hřbitov u kostela sv. Jakuba musel být uzavřen, a již roku 1866 byla na novém, ještě nedokončeném hřbitově jako první pohřbena Barbara Maliková, blíže neznámá obyvatelka Žatce. Nový městský hřbitov, včetně dvou bytů pro hrobníky, byl úplně dokončen roku 1868 a tehdy začala i výstavba jeho hřbitovního kostela. Ten byl slavnostně vysvěcen dne 1.11.1872 děkanem P. Aloisem Hanelem. Zasvěcen byl sv. Antonínu, takže hřbitov byl nazýván u sv. Antonína. Kostel stojí na žateckém hřbitově blízko hlavní brány, jeho průčelí směřuje do hřbitova. Autorem návrhu je žatecký stavitel Anton Grimm, který jej i postavil. Roku 1873 sem věnoval milovník hudby Josef Schöffl za 100 zlatých harmonium. - Pozemek s kostelem patří městu Žatec.