← márnice na židovském hřbitově (Studený) židovský hřbitov (Studený) →
15859 kaple Panny Marie Pomocné (Johnova kaple)

Opravené (známka 100) skalní kaple

na cestě ze Studeného do Pavlina údolí

Má novou střechu. Chybí centrální obraz. - V dolní části obce Studený se od roku 1760 nachází skalní výklenková kaple, zvaná Johnova (Johnskapelle), podle rodového jména Johnů, tehdejších majitelů protilehlého domu č. p. 55. Uvnitř kaple se nacházel malovaný obraz Panny Marie Pomocné (Maria-Hilf), po stranách obklopený vyobrazeními sv. Antonína s Ježíškem a sv. Floriána, podle něhož se kapli někdy říkalo floriánská. – Ve dvou oválech u obrazu Madony jsou vyobrazení Nejsvětější svátosti (monstrance) a kalichu. V oválu zcela dole je uplatněn oblíbený český barokní světec sv. Jan Nepomucký v ikonografickém typu, tzn. mrtvý Jan na hladině Vltavy pod Karlovým mostem s hvězdnou svatozáří. Zprávu o původu kaple ukrývá nápis na dolní části rámování centrálního obrazu Panny Marie Pomocné: +17+C / V+60. Rynartický kronikář Ernst Vater identifikoval nápis C / V jako monogram fundátora kaple, Christopha Johanna Vattera. Přidal i tradovaný příběh, podle něhož měli kdysi dávno žít v domkářském stavení č. p. 55 bohatí manželé, kteří měli jediného syna. Když předčasně zemřel, nechali rodiče vysekat kapli proti jejich domu. Natalie Belisová takový příběh vyvrací, možnost založení kaple však ponechává mezi členy rozvětveného rodu Vaterů (ve Studeném jich žilo několik rodin). - Obrazy v kapli byly několikrát renovovány, revers vyobrazení Panny Marie nese nápis z roku 1844, podle něhož obraz obnovili na náklad Franze Johna muži z Falknova a Kamenického Šenova a malíř Grohmann z Jetřichovic. Pan John zhotovil spolu s Josefem Austenem nad kaplí stříšku se zdobným lemem a před ní plůtek a lavičku. Obrazy byly renovovány ještě dvakrát, vždy již jmenovaným Ernstem Vaterem. V prvém případě v roce 1924 renovaci uhradil F. John, majitel rodového domkářského stavení č. p. 55. Na obnově kaple se podíleli manželé Iwan a Marie Scholzeovi z domu nad kaplí č. p. 75. Druhou obnovu v roce 1935 uhradili opět výše uvedení. Spolu s F. Johnem se na obnově kaple opět podíleli manželé Scholzeovi a další nejmenovaní dárci z obce (Pan F. John zemřel 19.4.1935 ve věku 78 let). Vyobrazení Panny Marie provedené E. Vaterem bylo výtvarně relativně kvalitní malbou. – Původní malba hlavního obrazu byla zřetelná ještě v roce 1964, jak dokládá fotografie z archivu Jaroslava Micky z č p. 49. – Další obnovou prošla kaple až v roce 1990, kdy byla opravena ozdobná stříška a plůtek. – Další obnovy se uskutečnily v letech 1997 a 2006. Roku 1997 byly malby již velmi špatně znatelné a tak došlo v dolním oválu k záměně sv. Jana Nepomuckého za mrtvého Ježíše Krista z Božího hrobu, ovšem s atributem, jenž Ježíši nenáleží, totiž nepomucenskou hvězdnou svatozáří, a dále k nahrazení kalicha a monstrance obrazy sv. Václava a sv. Vojtěcha. V průběhu novodobých renovací byla umělecká výbava kaple přetransformována jak po výtvarné, tak dílem i po obsahové stránce. Malby byly provedeny na plech. Při poslední obnově v roce 2006 byly postupně sneseny deskové obrazy, byly pořízeny fotografie části skály pod hlavním obrazem s neúplně dochovanými zápisy o renovacích. Velmi zbytkově byl dosud patrný obraz sv. Antonína s dítětem a v dolním oválu zbytek těla sv. Jana z Nepomuku. Pískovcová skála byla šetrně omyta a znovu ošetřena vápnem a znovu byly instalovány obrazy. Až do okamžiku rozsáhlé rekonstrukce kaple se o ni pečlivě staral, udržoval a opravoval pan Ing. Václav sládek, majitel domu č. p. 55, který zemřel na jaře roku 2012. Spolu s ním se na údržbě podíleli manželé Alena a Vladimír Forejtovi z domu č. p. 75. – Od června 2011 probíhala rozsáhlá rekonstrukce „Johnovy kaple“. Peníze na první fázi rekonstrukce získalo sdružení z grantu Nadace VIA v rámci programu „ČSOB a ERA pro podporu regionů“. Probíhala také díky dobrovolnické činnosti a další finanční podpoře členů sdružení. Bylo vytvořeno nové ozdobné zastřešení kapličky, plůtek i lavička. Truhlářské práce zhotovilo Truhlářství Nowak, Těchlovice. Ošetřena byla celá skalní stěna výklenku. Další práce pečlivě provedli manželé Forejtovi z č. p. 75. Koncem roku 2011 byl dokončen restaurátorský průzkum hlavního obrazu s vyobrazením Panny Marie Pomocné; na tyto práce získalo OspS finance od Ústecké komunitní nadace, část uhradilo ze svých finančních prostředků. Průzkum prováděla restaurátorka paní Hana Bělinová z Chomutic u Hořic v Podkrkonoší, pořídila rozsáhlou fotodokumentaci a OspS předala podrobnou závěrečnou zprávu s výsledky průzkumu. Výsledkem práce restaurátora je obnovení původního vyobrazení deskových obrazů. Skalní výklenková kaple se tak návštěvníkům předvádí v původní kráse. - O kapličku pečují členové OspS tak, jako pečují o všechny dosud obnovené drobné památky na katastru obce Studený, Lipnice a Líska. - Na druhou fázi rekonstrukce, tj. restaurování obrazů Johnovy kaple do původní podoby, získalo OspS další finanční prostředky z dotačního programu Nadace OF OPOMÍJENÉ PAMÁTKY. Projekt byl též podpořen z prostředků Fondu Centropol administrovaného Ústeckou komunitní nadací. - Poblíž kapličky byl přenesen tzv. Polírův kříž, který prošel obnovou v roce 2008. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Alena a Vladimír Forejtovi z Nového Boru).