← kaple sv. Barbory (Slezská Ostrava) klášter Kongregace sester sv. Karla Boromejského (Slezská Ostrava) →
15722 kostel Československé církve husitské

československá husitská
714828
1945–1989
13.7.1924 (základní kámen) - 1926
v Jeronýmově ulici

Loď má plechovou střechu. Opravena je statika narušená poddolováním. Menší část fasády je opravená, větší část stavby má omítku mírně poškozenou. Interiér je opraven. - Neoklasicistní kostel s kubistickými detaily byl postaven podle návrhu firmy Jóži Dvořáka a Cyrila Kučery ze Slezské Ostravy; základní kámen byl položen dne 13.7.1924. - Jednolodní stavba s odsazeným pětibokým presbytářem, k přilehlému domu se pojí schodišťovým rizalitem s portálem završeným trojúhelníkovým štítem. Průčelí lodi je prolomeno obdélnými okny a rytmizováno kubizovanými sloupy. K presbytáři se z ulice pojí hranolová zvonice. V plochostropé lodi jsou umístěny sochy J. Husa, J. A. Komenského a T. G. Masaryka od Augustina Handzla. Raritou je, že socha 1. československého presidenta Tomáše G. Masaryka zde stojí nepřetržitě již od roku 1926. Přečkala zde dobu nacistické okupace i komunistického režimu, a to jen díky tomu, že se všem zdejším farářům podařilo přesvědčit úředníky, že jde o sochu spisovatele Aloise Jiráska. - Pozemek s kostelem patří Církvi československé husitské.