kaple (Ptýrovec) →
15692 kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova

v JZ části návsi

s věží

Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. Zavřená. - Novodobá kaple na obdélném půdorysu, krytá polovalbovou eternitovou střechou, s připojeným odsazeným obdélným presbytářem s rovným závěrem, krytým valbovou eternitovou střechou. Před hlavním jižním průčelím stojí představěná hranolová věž, završená oplechovanou šestibokou kuželovitou střechou. V průčelí věže je umístěn obdélný, polokruhově zakončený portál vchodu. V ose nad ním je umístěno oválné okno a trojúhelníkový štít v podobě profilované římsy. Nad vchodem je v omítce vyvedena datace výstavby objektu „1914“. Přízemí věže je osvětleno dvojicí polokruhových oken v bočních stěnách. Patro věže, oddělené mohutnou profilovanou římsou, je prolomeno kruhovými okny, druhé pak okny obdélnými. Pod střechou obíhá věž profilovaná korunní římsa, prolomená ve středu stran věžními hodinami. Stěny věže jsou členěny lizénovými rámci. Průčelí lodi je završeno trojúhelníkovým štítem, ohraničeným mohutnými profilovanými římsami. Po pravé straně věže je umístěn úzký obdélný, polokruhově zakončený portál vchodu na kruchtu s předsazeným zděným schodištěm s deseti stupni. Podélné stěny lodi jsou prolomeny po třech obdélných, polokruhově zakončených oknech. Boční stěny presbytáře jsou prolomeny po jednom stejném obdélném, polokruhovém okně. V závěrové stěně presbytáře je umístěno kruhové okénko. Vnější stěny jsou členěny lizénovými rámci. Vnitřní prostor je plochostropý, krytý stropem s fabionovou římsou, odděleným malovaným pásem s motivem girland. Velký polokruhový triumfální oblouk odděluje plochostropý prostor presbytáře. Při jižní straně lodi je umístěna varhanní kruchta, vynesená dvojicí štíhlých sloupů s dřevěným parapetem s polokruhovými tvary. Pseudogotické vybavení interiéru pochází z doby výstavby kaple. Při závěrové stěně presbytáře je umístěn dřevěný hlavní oltář Nejsvětějšího Srdce Ježíšova s pseudogotickým portálovým nástavcem, završeným sochou Srdce Ježíše Krista. Po levé straně triumfálního oblouku stojí pseudogotický portálový postranní oltář Panny Marie. Po pravé straně triumfálního oblouku je postaven pseudogotický rámový postranní oltář Nejsvětější Trojice. Na stěnách lodi kaple jsou zavěšeny obrazy křížové cesty v pseudogotických rámech. - Postavena žlutickým stavitelem Röderem na místě zbořené sýpky čp. 36. Původní obecní kaple byla v roce 1924 přestavěna na památník obětem první světové války. Počátkem 21. století prošla kaple celkovou rekonstrukcí. - Pozemek s kaplí patří církvi.