15633 kaple sv. Jana Nepomuckého

poslední čtvrtina 18. století
začátek dubna 1955
v Západní ulici, u továrny Gala

V jarních měsících roku 1955 byla asanována kaplička stojící před areálem národního podniku Gala Krasice (Prostějov III). Jako důvod ke zboření se uvedlo, že církevní památka je ve velmi špatném stavu a překáží jak vjezdu do podnikové garáže, tak i plynulosti průjezdu po obecní silnici. Dne 28. března 1955 podal n.p. Gala na odbor pro výstavbu při Okresním národním výboru Prostějov žádost o povolení k odstranění kapličky a hned následující den vydal příslušný odbor výměr se stavebním povolením k demolici. Na začátku dubna 1955 pak představitelé n.p. Gala sdělili, že odbourání bylo provedeno odbornými silami, materiál ze staveniště ihned odvezen a terén řádně zplanýrován. S demolicí předtím vyjádřily souhlas i Státní památkový ústav, Místní národní výbor v Krasicích a místní organizace KSČ. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Gala, a.s. z Prostějova.

Zdroj: Mgr. Tomáš Cydlík - Státní okresní archiv Prostějov