kaple (Janův Důl) →

přistavěná k vile František

velká, osmiboká, s věží

Střecha lodi s menšími dírami, střecha věže je z orezlého plechu. Okna jsou zčásti rozbitá. Prázdná. - Novogotická kaple postavena spolu s vilou František (Léčebný dům č.p. 75). Jedná se o osmibokou stavbu s jehlancovou střechou krytou břidlicí a s věží se stanovou střechou krytou plechem. Kaple je zaklenuta křížovou klenbou a prosvětlena okny s vitrážemi a lomenými oblouky. V 60. letech 20. století byla kaple z ideologických důvodů zrušena a novogotický oltář byl odvezen do kostela v nedaleké obci Moravice, kde je dodnes. - Vila s kaplí i další objekty bývalých lázní jsou již dlouho bez využití a velmi chátrají (celý areál je již několik let nabízen k prodeji a je téměř bez údržby). Areál bývalých lázní včetně kaple je památkově chráněný. - Pozemek s kaplí patří firmě Bad Johannisbrunn, s.r.o. z Ostravy.

• Kateřina Skalíková napsal 24.09.2008 16:41

Novogotická kaple z poč. 20.století je součástí hlavní budovy - Léčebného domu č.p.75, která nezadržitelně chátrá. Kaple je osmiboká s jehlancovou střechou krytou břidlicí a s věží se stanovou střechou krytou plechem. Kaple je zaklenuta křížovou klenbou a prosvětlena okny s vitrážemi a lomenými oblouky. Celý bývalý lázeňský areál je již několik let určený k prodeji a ztěží jsou na něm prováděny i udržovací práce.

Informace doplněny, děkuji. Michal Valenčík

• Kateřina Skalíková napsal 04.03.2009 19:44