← kaple (Háj) kaple (Háje) →
15453 hrobka rodiny Deymů

kaple (hrobka)
asi 80. léta 19. století
Z od vsi, v lese, u silnice do Ořechova

velká

Střecha vyspravena. Omítka zčásti poškozena. Okna rozbitá (jsou v nich mříže). Vchod zazděný. Interiér hrobky je poškozen; v roce 1984 bylo zjištěno, že z oltářní menzy je otlučeno mramorové obložení, obraz nad oltářem je odcizen (na místě zůstal jen poškozený rám), krycí deska hrobky je rozlomena a lavice rozbity. V kryptě byly zjištěny části devíti rakví; šesti rakví pro dospělé a tří dětských rakviček. Hrobka je zarostlá v křoví. - Hrobka byla postavena hrabětem Hubertem Karlem Sigmundem Františkem Josefem Harnoncourtem – Unverzagt a jeho manželkou Josefinou Julií, rozenou Mitrovskou z Nemyšle jako rodinná hrobka pro jednu z větví Harnoncourt. Poslední pohřeb do hrobky se konal patrně roku 1935. - Kaple je památkově chráněná. - Pozemek s kaplí patří obci Hajany.