15438 hrobka rodiny Larisch-Mönnich

kaple (hrobka)
v parku Larischova zámku

kamenná, neomítaná

Kaple byla rozebrána asi v roce 1986; část kamenných prvků kaple (hrobky) byla uložena a po roce 2000 použita při výstavbě zcela odlišné reminiscence na původní hrobku. - Rudolf Hrubý v knize „Katalog památek města Karviné“ (vydáno roku 1985) popisuje hrobku následně: „Přízemní stavba obdélného půdorysu. V postranních částech přední fasády obdélný vchod v profilované šambráně završené vyloženou římsou nesenou volutovými konzolami. V bočních a zadním průčelí velká půlkruhová okna s římsou pod spodním okrajem. Uprostřed hlavní fasády velká hluboká nika. Přední průčelí členěno pilastry s hladkým dříkem a s listovou hlavicí; boční a zadní průčelí pilastry s římsovou hlavicí. Pilastry nesou veliké trojdílné kládí se zubořezem, umístěny jsou na společném jednoduchém trnoži. Před portály otevřené předsíně sloupy na stupňové podstavě, hlavice sloupů listové, čelní strana předsíní završena trojúhelníkovým štítem rámovaným římsou se zubořezem. Ve štítech plastický znak rodu Larisch-Mönnichů s korunou. Nad vchody reliefní věnec. V nice hlavní fasády na mohutném soklu s jednoduchým trnožem a římsou, jenž mírně vyložen před fasádu, je umístěn kříž. Stěna hrobky mansardová. Materiál: kámen, štuk, kvádrové zdivo neomítnuto, břidlice. Oprava 20.3.1973: levá prostora klenuta plackou, z ní vpravo železné obdélné dveře vedoucí do krypty, klenuté segmentovou valenou klenbou. Střední prostora klenuta dvěma plackami na pase. Pravá prostora též, na levé straně železné dveře se schodištěm na půdu. Jde o památku z roku 1883. Klasicistní. Doklad honosné sepulkrální stavby bývalých karvinských uhlobaronů, hodnoty především dokumentární. Hrobka je naprosto zničena poddolováním. Celá stavba je již ve zcela devastovaném stavu a je naprosto nepřístupna. Hrozí zborcení stropů.“ - Pozemek, na němž hrobka stála, patří firmě OKD, a.s. z Dolů.

Zdroj: Rudolf Hrubý: Katalog památek města Karviné