kaplička (Moravské Budějovice) →
15311 kaple sv. Mikuláše

Zaniklé (známka 600) dřevěné velké kaple

pravoslavná
na začátku 1. světové války
na konci vojenského areálu na JV města

Areál vznikl za 1. světové války jako uprchlický tábor pro uprchlíky z Haliče; tehdy byla postavena i kaple. Nízká jednolodní budova neznámého zasvěcení byla postavena na nejvyšším místě areálu v průhledu střední cesty mezi dvěma řadami jednotných domků. Při výstavbě nízké a rozložité kaple bylo jako stavebního materiálu použito především dřevo v kombinaci se zděnými prvky. Kaple byla ze tří stran chráněna zavěšeným ochozem. Předpokládá se, že vnitřní vybavení kaple bylo majetkem vojenského eráru právě tak jako všechno ostatní vybavení tábora. Je možné, že duchovní, kteří v kapli sloužili mše podle řecko-katolického ritu, k tomu přivezli i odpovídající vybavení, které si při návratu domů opět odvezli s sebou. - Když bylo roku 1922 do areálu přestěhováno ruské gymnázium (sloužilo pro uprchlíky z Ruska), byla kaple v areálu vybavena k pravoslavným bohoslužbám. Kapli nebylo třeba vybavovat lavicemi, protože věřící při pravoslavné bohoslužbě stojí. Nezbytnou součástí zařízení je však ikonostas, přepážka, která odděluje oltář od prostoru chrámové lodi. Protože na fotografii třebovského ikonostasu lze na čestném místě vedle ikony Krista rozeznat ikonu sv. Nikolaje (neboli sv. Mikuláše), dá se předpokládat, že právě tomuto světci byla kaple zasvěcena (není to ale potvrzeno). Za ikonostasem v oltářní části kostela stál oltář se všemi nezbytnými bohoslužebnými předměty. Protože kaple neměla věžní prostor, zvony, které si s sebou Rusové přivezli, byly umístěny do krytého ochozu kolem kostela. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.

Zdroj: Mgr. Robert Jordán, Muzeum Moravská Třebová