← kaple Panny Marie Bolestné (Brniště) kaplička (Brniště) →
15194 kaple sv. Marka a Jana Nepomuckého

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 501) zděné kaple

SV od vsi, na dominantním místě na vrchu Kaple

Má novou střechu. - Vchod kaple je umístěn směrem k Brništi, uzavřen kovovou mříží. Uvnitř je malý prostor a v něm naproti vstupu výklenek pro svatý obraz. V předním štítě, který je lemován profilovanou římsou, jsou tři výklenky. Na vrcholu štítu stojí malý kamenný křížek. Fasáda nabílena, střecha kryta bobrovkou. Ke kapli patří dva velké obrazy. Obraz sv. Marka a obraz sv. Jana Nepomuckého. Vystavují se jen pro příchozí procesí (procesí se konají v den sv. Marka a o svátku sv. Jana Nepomuckého). Jinak jsou obrazy uschovány u hospodáře v Brništi, protože kaple byla již několikrát vyloupena. - Kapli nechal postavit roku 1803 sedlák Wenzel Schröter z Brniště, proto se též nazývala Schröterova kaple (Schröterskapelle). Oprava proběhla roku 2007; přičemž původní vzhled kaple není znám. Před obnovou se dochovala část podpěrného pilíře a pouze zbytek levé boční stěny. Celá kaple byla proto v podstatě nově postavena. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Dominik Kvapil z Brniště).