← kaple Panny Marie Bolestné (Stará Voda) kaple Smrti sv. Josefa (Stará Voda) →

ve svahu, nad pramenem, J od kostela

středně velká

Má novou střechu. Bez dveří. Opraveno je i přístupové schodiště. - Jméno studánky „Královská“ je opředeno pověstmi. Podle jedné z nich se u původního lesního pramene zastavil polský král Boleslav II. Udatný (1058 – 1081), prchající ze svého království. Tížilo jej svědomí poté, co v roce 1079 u oltáře probodl krakovského biskupa Stanislava. Vysílen cestou se zde občerstvil. Přitom pocítil lítost nad spáchaným činem. Uchýlil se proto údajně do kláštera v Uhrách, kde kajícně zemřel. Druhá pověst uvádí, že polský král, skloněn nad studánkou, uviděl sv. Annu. Ta jej napomínala k pokání. Jiná pověst říká, že v okolí lovil polský princ nebo král se svou družinou, a že náhodou narazil na tuto studánku. Když se osvěžil její vodou, měl údajně pronést tato slova: „Skutečně nápoj hodný krále!“ Od toho dostal pramen jméno Královská studánka. - Lidé z okolí věřili, že jim voda z Královské studánky vrací zdraví, proto ji nazývali vodou svatou a postavili nad pramenem kapli. Ta byla v době, kdy do Staré Vody přišli piaristé, už značně zchátralá. Dne 24.8.1699 pramen s kaplí navštívil olomoucký světící biskup Ferdinand hrabě Schröffel ze Schröffenheimu. Znovu místo navštívil o rok později a rozhodl o postavení nové kaple. Zhotovením plánu na její stavbu a řízením stavebních prací pověřil zednického mistra Petra Techeta z Budišova nad Budišovkou, práce řídil stavitel Mathes Partsch. Šlo o dvojici, která měla o několik let dříve na starost stavbu starovodského kostela. Nová kaple s velkou cibulovitou věží, postavená na místě původní kaple, byla dokončena dne 16.7.1703 a zasvěcena sv. Anně. Náklady na stavbu byly uhrazeny z kostelních příjmů, resp. věřícími. V letech 1737 - 1760 bylo ve Staré Vodě zaznamenáno 17 případů zázračného uzdravení na přímluvu sv. Anny. Víra v zázračnost této vody přetrvává dodnes, a tak se i v současnosti poutníci při poutích do Staré Vody neopomenou u Královské studánky osvěžit douškem vody. - V roce 1845 byla za rektora Voborníka kaple opravena. V roce 1852 bylo postupně upraveno celé okolí kaple (před kaplí byla zřízena plošina a schody z kamene). V kapli stál oltář, po jeho stranách visely obrazy sv. Josefa a Jáchyma. Nad oltářem byla velká (cca 1,2 m vysoká) dřevěná socha sv. Anny Samotřetí s Ježíškem na klíně a Pannou Marií asi z roku 1870. V 19. století kapli vymaloval moravskoberounský malíř Josef Kristen. Na bočních stěnách byly nástěnné malby, jedna zobrazovala křest velkomoravského knížete Svatopluka, druhá muže v knížecím šatu, klečícího nad pramenem. Na stropě byla malba holubice, symbol sv. Ducha, s německým nápisem: „Duch Boží se vznášel nad vodami“. - Voda z pramene byla svedena z roury pod oltářem dřevěnou rourou do bazénku před kaplí, kde údajně byli křtěni poutníci. Nad oltářem visela lampa, na stěnách bylo množství obrázků přinesených poutníky, kolem zdí bývaly předměty, zanechané zde uzdravenými prosebníky. Charakteristická věž kaple nenesla žádné zvony. Při další opravě kaple v roce 1873 byl před ní postaven kříž. Z roku 1884 pochází výsadba kaštanů a javorů podél cesty k zaniklé vsi Vojnovice. V roce 1904 nechal studánku opravit P. Robert Soukup. - Za benediktinů a oblátů se konávaly před svátkem sv. Anny od kostela ve Staré Vodě ke kapli sv. Anny průvody poutníků se zažehnutými svícemi. Průvody se konaly až do roku 1943 (od počátku 2. světové války však již bez svíček)." - Torzo zdiva kaple vykopali z trosek roku 2003 skauti z Velkého Týnce, kteří se o poutní místo ve Staré Vodě starají už od roku 1995. Obnova kaple v původní podobě byla výsledkem dlouholetého snažení PhDr. Jana Pečínky, vedoucího 19. střediska Junáka Velký Týnec a starovodského rodáka Prof. Dipl.-Ing. Hellmuta Loserta z Mnichova, který vytvořil projekt pro rekonstrukci. Obnova kaple byla financována ze sbírky německých rodáků z Bretten a okolí v Německu. Obnova kaple byla po odsouhlasení vojenskými orgány zahájena dne 11.10.2006 a v témže roce bylo obnoveno obvodové zdivo až do původní výše. Na jaře 2007 byla obnovena klenba a zastřešení kaple. Kaple byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 21.7.2007 olomouckým světícím biskupem Josefem Hrdličkou. - Pozemek s kaplí (pozemková parcela č. 13 v k.ú. Město Libavá I) patří obci Město Libavá. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byl pozemek s kaplí ke dni 1.1.2016 vypuštěn z vojenského újezdu Libavá a stal se součástí nově vzniklé obce Město Libavá.

Zdroj: Ing. Petr Lelek, Jana Krejčová - časopis POODŘÍ č. 2/2001, 3/2006