← hřbitovní kaple (Nový Bor) kaple (Nový Brunst) →
15178 kaplička sv. Anny (zvaná Mosigova)

JZ od města, východnější

velká

Bez dvířek, prázdná. Zezadu zčásti počmáraná. - Kaplička byla podle J. Richtera postavena kolem roku 1720, podle R. Hantschela kolem roku 1763. Finanční prostředky na stavbu kapličky poskytl podle Richtera Michael Hacke, podle R. Hantschela Josef Nikolaus Janke z č.p. 224. Jeho vdova Anna Elisabeth Janke vytvořila dne 10.1.1765 nadaci pro údržbu kapličky; darovala 50,- zlatých, z nichž při ročním úroku 5%, zůstaly na údržbu kapličky 2 zlaté a 30 krejcarů. Do roku 1945 se nadační list nacházel u rodiny Heinricha Mosiga z č.p. 228, proto se kapličce také říkalo Mosigova kaplička. V roce 1813 nechala Eupfrosine Kreibich, jejíž manžel tento pozemek koupil od sedláka Kunte, opravit již zvětralou kapličku. Uvnitř byl obraz sv. Anny s Pannou Marií. - Důvodem ke zřízení kapličky byla následující událost: Majitelem statku č.p. 222 byl v letech 1746 - 1763 sedlák Josef Kunte. Ten se oženil s vdovou majitele Christopha Trauschke, který zemřel v roce 1744. Z prvního manželství pocházela dcera Rosálie Trauschke. Syn, který měl jednoho dne převzít statek, se zamiloval do děvčete ze mlýna „za kopcem“. R. Hantschel se domnívá, že se jednalo o „mlýn na potoce“ v Janově, který byl založen 1751, popř. panský mlýn v Chotovicích. Do děvčete se ale zamiloval i mlynářský chasník. Den před svatbou byla nevěsta u svého snoubence ve Skalici. A tu se stalo neštěstí. Když ji šel mladý Kunte doprovodit na cestě domů, číhal na ně mlynářských chasník v místě, kde je nyní postavena kaplička, a snoubence zastřelil. On sám se utopil v blízkém rybníku. Píše se, že by bylo možné ženicha zachránit, kdyby někdo včas pomohl. - U kapličky se při procesích zastavoval průvod věřících. - Opravu kapličky zorganizovalo město Nový Bor v roce 2006. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek s kapličkou patří městu Nový Bor.