synagoga (Pelhřimov) →
15114 kaple sv. Mikuláše

ZJZ od města, při silnici do Vlásenice

Bez dveří, zařízená. – Dle legendy byla postavena v místech, kde pracoval sedlák Mikuláš z Dubovic, muž v pověsti svatosti, velký ctitel Panny Marie a sv. Mikuláše. Dle pověsti se vždy na poli při práci zastavil, když se zvonilo Anděl Páně, a pozdravil Nejsvětější Svátost. Modlil se v kleče na kameni, v němž zanechal otisky. Zemřel s aurou světce a byl pochován ve Starém Pelhřimově. Zchátralou kapli nechalo město zbořit a záhy roku 1854 ze sbírek postavit znovu. Při putování na Křemešník se lidé na poli u kamene zastavovali a ničili při tom obilí. Proto děkan Jan Holý roku 1858 nechal kámen z pole Plachých přemístit ke kapli. Ve 40. letech 20. Století byl kámen zničen či odvezen. – Kaple je dnes prázdná, v církevním depozitáři se zachoval pouze lidový obraz sv. Mikuláše se sedlákem Mikulášem z 19. století.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze