← kaple Nejsvětější Trojice (Vejprty) kostel sv. Martina (Vejprty) →

v Jiráskově ulici

Má novou střechu. Místy potřebuje maličko opravit nátěr. Má jen ozdobné mřížové dveře, zařízená. - Kaple sv. Jana Nepomuckého byla postavena v roce 1730 horníky stejnojmenného stříbrného dolu jako poděkování za to, že důl generoval tolik příjmů. Kaple byla vystavěna na tehdejším hlavním tržišti „Sparguschnecku“, u kříže (na křížku). Málokdy některá budova změní své místo, tato kaple ho za téměř 300 let své existence změnila dokonce dvakrát. Poprvé musela ustoupit v roce 1849 kvůli novému plánování města. Byla odstraněna z Johannes-Platz a o deset let později postavena v tehdejší Jungferngasse, tedy v „Goss“ naproti domu č.p. 121 Paula Lorenze. To se podařilo jen díky mnoha darům tehdejších obyvatel. Kaple byla velmi oblíbená, konávaly se zde hodiny modliteb a každý rok se o svatojánském dni stovky lidí přišly modlit a slavit. Vejprty se však dál rozšiřovaly, a tak se stalo, že Jungferngasse byla v roce 1894 rozšířena na Schmiedeberger Straße (dnešní Husova ulice). Protože kaple nyní stála v cestě výstavbě silnice, musela být podruhé zbořena. V roce 1925 navrhla podpůrná skupina „Gassner Gmah“ obnovu kaple a tak mohla být v roce 1926 postavena potřetí na protějším břehu Jungfernbachu (Panenský potok). I tentokrát bylo množství darů od obyvatel Vejprt enormní. Darován byl i pozemek, na kterém kaple dodnes stojí. Josef Paßler z Jahnstraße 392 daroval část své zahrady, a tím konečně zajistit pro kapli stálé místo. - U kaple původně stávala i socha sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti. Po dlouhé odyssei ale zmizela a zatím se nám ji nepodařilo dohledat. - Pozemek s kaplí patří městu Vejprty; město nechalo kapli v roce 2008 a znovu v roce 2022 opravit. V září 2022 byla kaple po opravě znovu slavnostně posvěcena.

Zdroj: chomutovsky.denik.cz