← kaple (Ostrov) kaple Panny Marie Einsiedelnské (Ostrov) →
15071 kaple Panny Marie Bolestné

vedle kaple Panny Marie Einsiedelnské

kamenná

Má novou střechu. - Jednoduchá kamenná obdélná barokní kaple bez oken s rovným závěrem krytá valbovou střechou s pálenou krytinou. Vstupní průčelí s velkým, obdélným, polokruhově zakončeným vchodem, bez dveří, s ozdobnou mříží, je završeno trojúhelníkovým štítem. Pod střechou obíhá kapli profilovaná římsa, zabíhající částěčně do průčelí. Vnější stěny jsou hladké, bez členění. Uvntř je kaple zaklenuta valenou klenbou. Vnitřní zařízení tvořilo původně dřevěné barokní sousoší Piety. Dnes je v interiéru umístěno sousoší Piety z 19. století z depozitáře Římskokatolické církve v Nejdku - Již v seznamu kaplí farního úřadu z roku 1836 byla kaple uváděna jako velmi stará a ve špatném stavebním stavu. Počátkem 20. století bylo ještě nově renovováno původní dřevěné barokní sousoší Piety. Celková zkáza kaple přišla po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci 2. světové války, zrušení kláštera a zřízení kasáren. Na počátku 21. století zůstávalo z bývalé kaple pouze zarostlé torzo obvodového zdiva do výše asi 1 m. Proto vlastník kaple, město Ostrov, přistoupil k obnově stavby za přispění z fondů Evropské unie.