kaple Panny Marie (Pertoltice pod Ralskem) →
15064 kostel sv. Vendelína

ve vsi

Má novou střechu, věž měděnou. Má opravená okna a dveře, věž má opravené okenice. - V roce 1788 byl postaven provizorní dřevěný kostel v obci u cesty do Údolíčka. Byl ale brzy ve špatném stavu, a tak se od roku 1792 jednalo o postavení nového kostela. Kostel svatého Vendelína byl posléze postaven v obci v letech 1795 až 1796. Základní kámen byl položen dne 11.10.1795 a byl osazen ve zdi za hlavním oltářem. V roce 1796 byl již nový zděný kostel pod střechou. Iluzivní hlavní oltář byl dokončen ještě v roce 1796. Slavnostní vysvěcení kostela proběhlo roku 1797. Další svěcení, asi dokončeného vnitřního vybavení interiéru kostela, bylo provedeno dne 22.10.1807. Boční oltáře a úpravu hlavního čelního oltáře provedl Andreas Friedrich z Chomutova v roce 1826 (malíř Friedrich prováděl také výmalbu v kostele Panny Marie v Klášterci nad Ohří). Provizorní dřevěný kostel byl zbořen již na počátku 19. století. Poslední bohoslužba se v kostele konala v roce 1954. Poté kostel chátral, v polovině 60. let 20. století již byla střecha v havarijním stavu. Část stropu se pak zřítila do chrámového prostoru. Oprava krovu a střešní krytiny byla provedena až v roce 1972 a byl při ní využit krov ze zbytečně zbořeného kostela v Rusové. Kostel poté sloužil jako skladiště. Vzhledem k poloze kostela vedle školy se v 80. letech 20. století zvažovalo jeho zbourání a nahrazení objektem tělocvičny, případně měl na jeho místě vzniknout parčík; pro nedostatek financí k demolici nedošlo. V roce 1996 založila obec Perštejn obecně prospěšnou společnost, která v následujících letech zorganizovala opravu kostela. - Pozemek s kostelem patří obci Perštejn; uvnitř je umístěna stálá výstava o zničených obcích a městech v Podkrušnohoří. V roce 2022 obec Perštejn zorganizovala opravu fasády kostela s využitím dotace od Ústeckého kraje.

Zdroj: Ing. Jaroslav Pachner