kaple (Pila) →

Opravené (známka 230) zděné zvonice

zvonice
na kopci nad kostelem

V rekonstrukci; má novou, větší části šindelovou střechu. Omítka je zčásti poškozená. Zavřená. Kolem je nově uděláno odvodnění. Upraveno je okolí zvonice. - Barokní zvonice ve stráni nad kostelem pochází patrně z 2. poloviny 18. století, kdy vznikla nejspíše obezděním původní zvonice v době stavební aktivity na martinickém panství, do kterého Pchery spadaly. Z nápisů na původních zvonech lze odhadnout, že zde stála zvonice již v polovině 16. století. - Ve zvonici visely tři zvony, které byly několikrát přelévány (1749, 1761, 1819, 1856). Za 1. světové války byly zvony zrekvírovány. Dne 12.3.1917 zazněly naposledy při snímání a následně byly odvezeny. Doložena je oprava zvonice koncem roku 1932 místním stavitelem Antonínem Niklem. Do zvonice byly opatřeny tři nové zvony Marie, Štěpán a Josef. Dne 28.10.1932 byly nové zvony děkanem ze Zlonic vysvěceny a zavěšeny do opravené zvonice. Tyto nové zvony byly během 2. světové války znovu zrekvírovány a od té doby je zvonice bez zvonů. - V roce 1961 byla zvonice opět opravena. Tuto opravu připomíná pamětní deska na zdi ve zvonici. - Pozemek se zvonicí patří obci Pchery.