← kaple (Cetviny) kaple sv. Šebestiána (Cetviny) →
14993 kaple Panny Marie Lourdské zvaná "Jeskynní"

JV od bývalého městyse, vzdálenější

kamenná, neomítaná, tvaru jeskyně, obestavěná dřevěnou střechou

Má novou střechu. - Kaple Panny Marie Lourdské, nazývaná také Jeskynní kaple, byla postavena roku 1892 v místech u pramene „Heilbrunnen“ vedle starých kamenných Božích muk. Poprvé je pramen zmíněn v roce 1616. Farní kronika Cetvin zaznamenává pověst o vzniku Božích muk: Dítě manželů ze Štýrska bylo upoutáno na lůžko. Ve snu byli upozorněni na tento pramen mezi Cetvinami a Mairspindtem. Přijeli sem s dítětem a poté, co se vykoupalo v místní vodě, uzdravilo se. Ke vzniku mladší Lourdské kaple se také váže pověst. Panna Maria svým pláčem prý označila místo, kde měla být kaple postavena z přírodních balvanů. - Kaple byla opravena v letech 2001 – 2004 Lesy České republiky za přispění původních obyvatel. Karl Beutl, rodák z nedaleké Tiché, se postaral o rekonstrukci původní sošky Panny Marie Lourdské již v roce 1994. - Pozemek s kaplí patří církvi.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa českobudějovické diecéze