← křížová cesta (Nová Říše) kaplička (Nová Seninka) →

Opravené (známka 95, známka původního objektu: 501) zděné kaple

poutní kaple
v lese, ZJZ od vsi

středně velká

Má novou střechu. - Stavba kaple souvisí s událostí, kdy ve zdejších lesích zabloudila žena, které se právě v místech, kde nyní stojí kaple, podařilo znovu najít cestu. Z vděčnosti k Panně Marii zde nechala postavit boží muka s jejím obrázkem. V roce 1887 obyvatelé Nového Rumburku vystavěli dnešní kapli. Kaple zchátrala po roce 1948. Narušené zdivo bylo zčásti strženo při stahování klád v roce 2002. V roce 2003 nechaly Lesy ČR, s.p. zbořit i zbytek poškozeného zdiva a na původním místě byla v letech 2003 - 2004 postavena přesná replika původní kaple (pouze nápis v průčelí je nyní latinský oproti původnímu německému). - Kaple byla po opravě slavnostně vysvěcena dne 9.10.2004. - Ke kapli vedla křížová cesta od kaple ve Stříbrnicích, dochována je jen menší část zastavení. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.

Odkud ke kapli vedla křížová cesta - z Nové Seninky, ze Stříbrnic nebo z Nového Rumburku?

Křížová cesta vedla od kaple ve Stříbrnicích, doplnil jsem to do textu.