← kostel sv. Marka (Potštejn) kaple sv. Jana a Pavla (Potůčník) →
14862 křížová cesta

křížová cesta
směrem na hrad

14 velkých kapliček

Mají nové střechy. Bez dvířek, prázdné. – Cesta vede od kostela sv. Vavřince. Má 14 zastavení výklenkových kapliček až na nádvoří hradu s kapličkou XIV. zastavení, hrobu Ježíše Krista. Tato je umístěna proti kapli Svatých schodů stavěných ve svahu k vrchnímu hradu a kostelu sv. Jana Nepomuckého. – Křížovou cestu nechala postavit manželka Jana Ludvíka Harbuval Chamaré, hraběnka Anna Barbora Harbuval Chamaré, rozená ze Sannigu. – Hlavním vrcholem byla Kalvárie nad bývalou dělostřeleckou baštou 2. brány. – Původně byly malby přímo na omítnutém vnitřním zdivu. Potom byly nahrazeny malbami na plechu a zakryty deskami, které se otevíraly jen v době svátků. Po poničení byla všechna zastavení znovu opravena a vyzdobena. – Kalvárie vpravo od zastavení X, XI má hlavní téma kříž s Kristem, dva kříže odsouzených lotrů. Po obou stranách kříže jsou obrazy svatých u ukřižovaného Krista. Kříže i obrazy Krista a svatých po stranách kříže jsou nově přepracovány. Vlevo je Panny Marie, vpravo Jan Evangelista. Janu Evangelistovi Ježíš svěřil do péče svou matku Marii, proto jsou tyto dva obrazy obvyklé v křížových cestách.

Zdroj: informační tabule u objektu