← kaple (Psí Koryto) zvonice (Psinice) →
14853 kostel sv. Jiří

na S okraji vsi

se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusník měděnou. V přední stěně je úzká svislá prasklina. Omítka je mírně poškozená. – Kostel je písemně doložen už v roce 1357. Při jeho opravě v roce 1950 byly v základech zvonice nalezeny kostry lidí, jejichž stáří bylo odhadnuto na 1000 let (pravděpodobně hromadný hrob vyhubeného rodu Vršovců). Zřejmě byl kostel původně vystavěn v románském stylu, po přestavbě na počátku 16. Století a po úpravách kolem roku 1870 má v současnosti pozdně gotický ráz. To potvrzují hrotitá okna v hlubokých špaletách, dílem s původními ozdobnými kružbami. K obdélné lodi je připojen pětiboký presbytář s obdélníkovou boční sakristií na severní straně. Nároží lodi jsou na jižní straně zpevněna opěráky. Nad západním koncem hřebenu střechy se tyčí sanktusník. V něm býval menší zvonek, na nějž se zvonilo při mších při pozdvihování. - Pozemek s kostelem patří církvi.