← kaple (Častolovice) kaple Panny Marie Loretánské a sv. Václava (Častolovice) →
14829 kaple Panny Marie Bolestné

počátek 19. století
S od vsi

malá, obdélného půdorysu

Má novou střechu. Bez dveří. Zařízená. – Hranolová zděná kaple se sedlovou střechou. Kaple je postavena z pískovcových štuků, dnes vyspárovaných a ponechaných pohledově, ale původně byla omítnuta. Obíhá ji nízký širší sokl. Završuje ji sedlová střecha pokrytá červenými bobrovkami, vytvářející na čelní straně trojúhelný tympanon rámovaný profilovanou římsou. V tympanonu je malá, konchou ukončená nika. Boční stěny člení nárožní lizény. V čelní stěně se až od země otevírá vysoká, valeně půlkruhová zaklenutá nika s lavicí, krytou pískovcovou deskou u zadní stěny, na níž je v mírně odsazeném omítnutém výklenku osazen novodobý jetelový kříž. Na bocích niky jsou obdobné menší výklenky. – V soupisu soch z roku 1837 se píše: „Kaple z kamene s vyobrazením sv. Bolestné Matky boží. Stojí při pěšině do Skalice na pozemku Josepha Otto, sedláka v Častolovicích, č. 31. Dobrý.“ Dodatečně připsáno: „Dobře udržován“ (Standbilder 1837). – Obnovena v roce 2005 Vojtěchem Králem. Financováno městem Česká Lípa, realizace o. s. Drobné památky severních Čech. - Jde o tradiční podobu drobné venkovské kaple dotvářející kulturní krajinu.

Zdroj: Michal Panáček, Miroslav Pröller: Drobné sakrální památky v České Lípě